Wijkverkenning langs nieuwbouw en renovaties

Wijk Groenenhoek Berchem

De wijk Groenenhoek in Berchem biedt u een staalkaart van 100 jaar sociale huisvesting. In deze wijk werd in 1921 het eerste project van de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning gebouwd. Deze tuinwijk is het startpunt van de wijkverkenning. In de loop van 100 jaar werden in de wijk nieuwe projecten gerealiseerd. Het recentste nieuwbouwproject werd opgeleverd begin 2018. Het recentste renovatieproject is in uitvoering en wordt dit najaar opgeleverd.

De gegidste wandeling loopt door de wijk en laat u kennismaken met de evolutie van de sociale huisvesting doorheen de tijd. Niet alleen de architectuur komt aan bod, maar we lichten ook de evolutie van de visie op sociale huisvesting en het beleid rond betaalbaar wonen uitgebreid toe. Er is ook aandacht voor ADL-projecten (aangepast wonen) en de buurtwerking.

Het eindpunt van de wandeling is een museumwoning. Dit is een woning uit de eerste tuinwijk die we opnieuw in de oorspronkelijke staat herstellen. In de museumwoning kunt u een tijdelijke tentoonstelling bezoeken van eindwerken van masterstudenten architectuur rond 100 jaar sociale huisvesting, verleden en toekomst.

U kunt tijdens de Sociaal Wonendag op 13 oktober een wandeling volgen doorheen deze boeiende wijk.

Praktische info

De Ideale Woning
Adres: Florent Cootmansplein, Antwerpen, Belgiƫ

Bezoekuren: 10:00 - 16:00
Bewoond project
Toegankelijkheid: Overal rolstoeltoegankelijk

Thema's: Bijzondere samenwerking, Lokale verankering, Welzijn, Wonen in erfgoed