Renovatie 110 appartementen

Tichelrei Gent

In 2018 startte WoninGent met de renovatie van ons appartementsgebouw in de Tichelrei. De 110 verouderde en kleine appartementen worden omgevormd tot 85 voldoende ruime en kwaliteitsvolle appartementen, waarvan 5% aangepast aan personen met een handicap.
Het gebouw onderscheidt zich door zijn architecturale waarde. Het werd origineel ontworpen door architect Jules Trenteseau. Met z’n bouwstijl vormt het een onderdeel van het ‘architecturaal ensemble Groene Briel’ dat is opgenomen op de inventaris Onroerend Erfgoed.

De renovatie van het gebouw is een evenwichtsoefening tussen architecturale waarde en hedendaagse woonnormen. De uitdaging bij het opmaken van de renovatieplannen bestond eruit om rekening te houden met dit architecturaal geheel zonder daarbij in te boeten op woonkwaliteit en energiezuinigheid.

In samenspraak met de Dienst Monumentenzorg van de Stad Gent besliste WoninGent om het gerenoveerde gebouw zoveel als mogelijk te laten refereren aan het originele ontwerp uit de jaren 1950. De nieuwe gevel houdt rekening met het oorspronkelijke architecturale gevelbeeld. Het gerenoveerde gebouw zal terug de oorspronkelijke kleur van het ontwerp van Trenteseau hebben. Daartoe werd een kleurenonderzoek uitgevoerd.

Bij de renovatie van het gebouw gaat extra aandacht uit naar energiezuinigheid. WoninGent ontving 1,3 miljoen euro subsidies uit het Klimaatbudget van de Stad Gent. Deze subsidies gebruiken we om het gebouw doorgedreven te isoleren. Het gerenoveerde gebouw zal ook aansluiten op het warmtenet van Stad Gent.
Volgens de huidige plannen zal het gerenoveerde gebouw begin 2020 in verhuring gaan.

U kunt tijdens de Sociaal Wonendag op 13 oktober een rondleiding op de werf Tichelrei volgen.

Praktische info

WoninGent
Adres: Tichelrei, Gent, België
Parking: U kunt betalend parkeren in de buurt: het Fratersplein en de Groene Briel.

Bezoekuren: 11:00 - 17:00
Project in opbouw
Toegankelijkheid: Niet rolstoeltoegankelijk

Thema's: Duurzaamheid en kwaliteit, Welzijn, Wonen in erfgoed