CO2-neutrale, ecologische gebouwen

Drie Hofsteden Kortrijk

De twee grote flatgebouwen met 11 verdiepingen uit de jaren 70, samen goed voor 228 appartementen, maken het belangrijkste deel uit van de wijk Drie Hofsteden. Ze liggen aan het Van Raemdonckpark, een aantrekkelijk stadspark in Kortrijk.

De westelijk gelegen blok zat in fase 1 en maakte deel uit van het ECO-Lifeproject, een Europees subsidieproject. ECO-Life wilde via een experimentele en duurzame aanpak komen tot CO2-neutrale woongebouwen en – wijken in de sociale huisvesting. Vernieuwende technische voorzieningen leiden tot een sterk verlaagd energieverbruik en op termijn naar een bewust bewonersgedrag. Om te weten te komen welke systemen de beste resultaten halen bij de sociale huurders investeerde de SHM Wonen Regio Kortrijk in permanente monitoring en samenwerking met Ugent.

Voor het andere flatgebouw, stelde Wonen Regio Kortrijk het BEN-niveau (Bijna Energie Neutraal) voorop, de EU-norm vanaf 2020. De opwaardering hield onder andere in: het gebouw strippen, de ruwbouw zoveel mogelijk behouden, de flats thermisch en akoestisch isoleren, brandtrappen toevoegen, … Wonen Regio Kortrijk voegde nieuwe ruime terrassen toe, in een afzonderlijke staalconstructie die demonteerbaar en recupereerbaar is. Dit is een voorbeeld van een circulaire aanpak, met aandacht voor de toekomst van het gebouw.

Tussen de twee flatgebouwen in liet Wonen Regio Kortrijk een derde laagenergiegebouw optrekken met 32 nieuwe appartementen, met een gevel afgewerkt in bamboe.

U kunt tijdens de Sociaal Wonendag op 13 oktober dit project bezoeken. Er zijn rondleidingen.
Voor kinderen zijn er buiten- én binnenactiviteiten (touwenparcours, reuzezeepbellen blazen, dinofossielen maken, …)

Praktische info

Wonen Regio Kortrijk
Adres: Volksv. De Jaegerelaan 60, Kortrijk, België
Parking: U kunt gratis in de buurt parkeren.

Bezoekuren: 14:00 - 17:00
Bewoond project
Toegankelijkheid: Deels rolstoeltoegankelijk

Thema's: Duurzaamheid en kwaliteit, Innovatie