Wijkwandeling en bezoek aan museumappartement

Braem-wijk Antwerpen

De potenblokken, De Braem-wijk, die blokken van de film ‘Patser’ … Jong en oud in Antwerpen kent de sociale woonwijk op het Antwerpse Kiel. In 1949 kreeg Renaat Braem de opdracht van Huisvesting Antwerpen om een woonwijk te bouwen voor 800 gezinnen. Na de tweede wereldoorlog was er een grote nood aan betaalbare woningen in Antwerpen. Braem greep de kans om de ideeën van CIAM in de praktijk te zetten. CIAM (Congrès Internationaux d’Architecture Moderne) was een architecturale denktank die een nieuwe visie op architectuur had. Daarbij stond esthetiek en het belang van lucht, licht en ruimte cenraal. Bovendien wilde Braem ervoor zorgen dat iedereen het gevoel had een ‘eigen huis’ te hebben, ook al wonen ze in een gebouw met 120 appartementen. Huisvesting Antwerpen, in 2008 opgegaan in een fusie tot Woonhaven Antwerpen, renoveerde rond de eeuwwisseling alle gebouwen, met respect voor het erfgoed. In 2015 werd door Woonhaven het laatste gebouw aangepakt.

Op 13 oktober kunt u zelf ontdekken hoe de gebouwen er vanbinnen uitzien. Tijdens een wandeling van ongeveer 1,5 uur ontdekt u de geschiedenis van de wijk en komt u te weten hoe sociale huisvesting door de jaren geëvolueerd is. Als afsluiter bezoekt u een museumappartement in een van de gebouwen, dat u terugbrengt naar 1958, het jaar van de Expo in Brussel.

Voor deze rondleiding werkt Woonhaven Antwerpen samen met Expeditie de Stad (www.expeditiedestad.be)

Interesse, schrijf u dan snel in.

 

Praktische info

Woonhaven Antwerpen
Adres: Evert Larockstraat 6, 2020 Antwerpen, België
Parking: De site is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Treinstation Antwerpen-Zuid ligt op 10 minuten wandelen. U kunt gratis parkeren in de omgeving, vergeet wel uw parkeerschijf niet te liggen.

Bezoekuren: 10:00 - 16:00
Bewoond project
Toegankelijkheid: Deels rolstoeltoegankelijk

Thema's: Leefbaarheid, Wonen in erfgoed